Hati-hati ‘Scammer’ di Mudah.my

16 08 2010

KES PENIPUAN DI MUDAH.MY!!!

Ok..ini ada satu cerita..tentang kes penipuan yang banyak berlaku di mudah.my. Mungkin ramai yang dah tahu tentang portal Mudah.my ni kan..laman jual beli yang memang cukup mudah untuk kita berurusan jual beli secara online dan di gemari ramai pengguna di seluruh Malaysia termasuklah saya sendiri.

Namun begitu dalam pada masa yang sama, ramai juga insan-insan durjana yang cuba mengambil kesempatan di atas kemudahan ini. Bagi kes saya ni..saya suka nak hebahkan kepada anda semua agar dapat dijadikan panduan jika berurusan di mudah.my nanti.

Ceritanya begini..saya telah mengiklankan beberapa barangan di mudah.my untuk dijual dengan harga yang telah saya tetapkan. Yang bestnya akan adalah insan-insan durjana ni yang cuba untuk memancing anda..mereka akan menghantar email kepada anda untuk membeli barangan anda dengan harga yang lebih tinggi. Untuk pengetahuan anda, kebanyakan email scam ini datangnya dari luar negara dan disyaki dalang utamanya adalah abang hitam.

Berikut adalah antara email yang diterima:

AWAS!! JGN MUDAH TERPEDAYA!!!

Dan setelah berbalas email dgn mereka apa yang anda akan dapati ialah ‘scammer’ ini akan meminta anda memasukkan sejumlah wang ke dalam akaun tertentu oleh kerana wang mereka tersekat atau tersangkut di tengah jalan. Memang pandai btol diorang ni buat cerita..perghhh!!

Kesimpulannya..kita kenalah berhati-hati bila berurusniaga secara online..tidak kira nada penjual ataupun pembeli dan seboleh-bolehnya kena banyakkan membaca untuk menambah ilmu di dada agar tak mudah kita kena tipu nanti. Sebenarnya ini adalah cuma salah satu cara penipuan yang berlaku..banyak lagi kes dan cara yang dilakukan oleh insan-insan durjana ni untuk menipu wang anda semua!

Jadi..berhati-hatilah!


Actions

Information

5 responses

29 12 2010
tailo kl

SCAM terbaru alert!!! sapa sapa yang deal dengan nama ABD RAZAK BIN HASAN maybank Account : 152023095048 no tel 0173684335 penipu besar ni kata janji nak hantar barang guna skynet aku dah repot polis dengan kpdn pasal bangsat ni rm 300 jual psp white 3000 ѕο sapa sapa yang jumpa dia ni jangan deal ngan dia cilaka dia…..ni aku akan cari sampai lubang cacing mari sama sama doa kan semau scam kat mudah mati accident mata terburai AMIN…

4 03 2011
Iman

MUDAH.MY SCAMMER

TRANSACTION : Shimano Stella 5000 SW fishing reel
TOTAL LOSS : RM1,100
TRANSACTION DATE : 01.03.11

Claimmed to have fishing shop at Penang.

Details :
Tee Swee Yap
I/C No : 820625-01-6015

64M, Jalan 2/116B
Jln Kuchai Lama,
58200 Kuala Lumpur

Race : Chinese
Company : ISAC Solution
Registration Date : 10.08.2010

Bank : Maybank
A/c : 5144 2301 8097
Branch : Jln Kenanga KL

Taman Serdang Perdana,
Seri Kembangan,
Selangor Tel: 03-8944 2816

Branch Address:
No.7-1, SP2/4, Serdang Perdana,
43300 Seri Kembangan, S’ngor

Latest Car : WJL 8878

Anyone who have his details please email me and let get him to jail

7 04 2011
zee

iman,camna progress ko skrang?
aku tanya sbab aku punya kes camni,ada mamat tu swap phone rosak kat aku,bila aku ajak jumpa,dia xnak….jadi aku pun nak mintak la method terbaek untuk dilakukan..aku igt nak tukar semula phone tu ngan dia,tapi camna klau dia x nak.Aku ada simpan semua msj aku ngan dia start 1st day lagi kitorang swap phone…
aku tkut klau aku jumpa dia kat tempat kerja dia,dia marah plak aku…tolong r,psal aku student lagi,tkut gak nak buat keputusan…silap2 dia pkul aku…
aku ada bnyak gak maklumat pasal dia cam nama penuh,ic,no phone keluarga dia,alamat tempat kerja dia….tolonglah saya..

21 03 2011
azalina

ya Allah kau tunjukanlah kekuasaanmu…berilah pembalasan kepada orang orang yang memakan hasil dari penipuan penipuan yang mereka lakukan..allahuakbar

13 07 2011
fariz

name:muhammad hafiz bin rosli
Ic Number : 920430-02-5812
Maybank Account Num : 164397975585
Contact Num : 0122836931

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: